logotype

image1 image2 image3

DOLAZAK SLOVAKA

1756. godine porobljeno slovačko stanovništvo iz „Gornje zemlje“ (današnja Slovačka )  odlazi na „Donju zemlju“ (današnja Vojvodina) na futoško gospodarstvo u naselje Gložan, gde je već živelo srpsko stanovništvo.
 
 
DANAŠNJA ZGRADA ŠKOLE IZGRAĐENA  JE 1984. godine
1963. godine počinje adaptacija Turocove i Mrazove škole i nastava se izvodi na jednom mestu više od 20 godina, sve dok se nije završila sadašnja školska zgrada 1984. godine.
 
 
 
Prva škola u Gložanu osnovana je 1770. godine u privatnoj kući neškolovanog, ali talentovanog i pametnog sugrađanina Jozefa Svobode.
Slovaci u Gložanu su usmenu dozvolu za to dobili 1786., a pismenu 1793. godine.
•Nastava se odvijala u više objekata. Bile su poznate četiri škole, tzv. Turocova i Mrazova, zatim Nova škola, „Notaski“ stan i „Kružok“.
•1963. godine počinje adaptacija Turocove i Mrazove škole i nastava se izvodi na jednom mestu više od 20 godina, sve dok se nije završila sadašnja školska zgrada 1984. godine.
 
IME ŠKOLE
 
Osnovna škola u Gložanu je dobila ime, 28. decembra 1965. godine, po istaknutom prvoborcu iz II svetskog rata, Jozefu Marčoku Dragutinu.
 
 
NASTAVNI PREDMETI
 
Šezdesetih godina učenici su imali domaćinstvo, prvu pomoć ij edan stranijezik (ruski), a svi predmeti su bili obavezni za sve učenike.
Od devedesetih godina imamo obavezne predmete, obavezne izbornepredmete (veronauku i građanskovaspitanje) i izbornepredmete (lepo pisanje, narodnu tradiciju, čuvare prirode i šah).
Uvodi se strani jezik od prvog razreda, a drugi strani jezik od petog razreda.
Od školske 2017/2018 godine uvodi se kao obavezan predmet Informatika i računarstvo.
U Opštini Bački Petrovac je jedina škola u kojoj se nastava izvodi isključivo na slovačkom jeziku. Problematika koja se odnosi na organizaciju obrazovno – vaspitnog procesa na slovačkom jeziku odnosi se pre svega  na nabavku udžbenika na maternjem jeziku.

PREDNOSTI U ORGANIZACIJI CELOUKUPNOG RADA ŠKOLE

Prednost je sam položaj škole, odnosno lokacija na kojoj se škola  nalazi, međutim postoje problemi sa nastavnim prostorijama. Poslednjih pet godina daje se akcenat na tehničku opremljenost škole.

Uredio se i opremio prostor za trpezariju, produženi boravak, biblioteku i kabinet za informatiku.

. Nova školska zgrada izgrađena je sredstvima mesnog samodoprinosa, a nastava u njoj održava se od 1984. godine. U školskoj zgradi se nalaze i dva odeljenja Predškolske ustanove «Včielka». Fiskulturna sala dograđena je 1989. godine. Nova moderna sportska hala je sagrađena 2016. godine, uz nesebičnu podršku Opštine Bački Petrovac i Vlade AP Vojvodine. Danas škola ima 175 učenika rasporedjenih u 8 redovnih i 1 odeljenje produženog boravka. U školi je zaposleno ukupno 34 radnika, od čega je 24 nastavnika.Danas škola ima 175 učenika rasporedjenih u 8 redovnih i 1 odeljenje produženog boravka. U školi je zaposleno ukupno 34 radnika, od čega je 24 nastavnika.

 

Naša škola je mala škola sa slovačkim nastavnim jezikom, koja neguje slovačku kulturu, tradiciju i folklor. Poštuje nacionalne različitosti. Centar je svih aktivnosti u lokalnoj sredini. Negujemo i obnavljamo prirodno okruženje škole.

2020  Osnovna Škola Jozef Marčok Dragutin  globbersthemes joomla template